Restips från den svenska ambassaden

Vad ska man tänka på inför sin resa till Brasilien? Det bästa stället att vända sig till med den frågan är den svenska ambassaden. Där har de full koll på läget i Brasilien och vet precis vad man bör känna till innan man ger sig av. Besök deras hemsida för aktuella nyheter, men rent generellt så rapporterar de att hälsoläget och de sanitära förhållandena är relativt bra i storstäderna. Det är bäst att undvika att dricka kranvatten som inte har filtrerats och för att vara på den säkra sidan är det smart att köpa flaskvatten.

Om man har sådan otur att man råkar ut för en olycka i Brasilien eller blir sjuk så har man som svensk rätt till akut vård. Det finns också bra tandläkare och läkare, även om det inte är på samma nivå som svensk standard. Oavsett är det bäst att man har en ordentlig reseförsäkring innan man ger sig av, speciellt om man vill ha tillgång till privata kliniker som erbjuder högre standard.

För de som ska ge sig ut på sjön gäller det att läsa på ordentligt innan man ger sig av. Riktigt bra utrustning och kläder är också viktigt, så kom ihåg att packa din sail racing vinterjacka och flytväst! Det förekommer också en del virus och även malaria i Brasilien, så om man ska ge sig ut på landsbygden kan man behöva köpa på sig malariaprofylax innan avfärd. WHO rekommenderar också vaccinering mot gula febern inför en resa till Brasilien vilket kan vara värt att notera.