Salvador

Salvador, längs med ostkusten (karta), var huvudstad i Brasilien fram till 1763. Numera är staden huvudstad i delstaten Bahia.

Med sina ca 3 miljoner invånare är Salvador Brasiliens tredje största stad. Här erbjuds storstadspuls, kultur och fina badmöjligheter.

Människorna är kända för sin avslappnade levnadsstil och trots stora problem med fattigdom är stämningen mycket varm och välkomnande.

Kultur och historia

Salvador har afrobrasiliansk kultur och kan nog anses vara Brasiliens kulturella cetrum. En stor del av befolkningen i Salvador har sina rötter från de afrikanska slavar som arbetade på sockerrörs- och tobaksplantagerna.

År 1985 upptogs den gamla stadsdelen Pelourinho, där ca 800 hus bevarats från 1600-1700 talen, på UNESCO:s världsarvslista. Här ligger nu småbutiker, barer och restauranger tätt.

Vidare har gott om katedraler, kloster och andra byggnadsverk bevarats. Till exempel landets första katedral och med ca 350 kyrkor har Salvador fått epitetet ”Det svarta Rom”.

Karnevalen

Till skillnad från karnevalen i Rio saknar Salvadors motsvarighet tävlingsmomentet. Istället har man en äkthet som gör att det är enklare att känna sig delaktig. Stämningen är folklig och exalterad och som turist dansar, festar och svettas man tillsammans med lokalbefolkningen.