Säkerhet i Brasilien

kreditkortKriminalitet

Brasilien har en relativt hög kriminalitet och som turist ska man iaktta stor försiktighet. Detta gäller främst i stora städer som Rio de Janeiro & São Paulo där det förekommer allt från väpnade rån till ficktjuvar, bilkapningar, stölder, våld och överfall. Råkar du ut för något sådant är det bara att följa deras anvisningar då mer eller mindre alla kriminella bär vapen.

I dessa städer bör man inte vistas ensam utomhus efter mörkrets infall.

Med ovanstående sagt förtjänar det ändå att nämna att de allra flesta turister som besöker Brasilien inte får några problem.

Taxi & Trafik

Att åka taxi är förhållandevis billigt, men ta inte första bästa taxi utanför de finare hotellen. Gå i så fall gärna något kvarter innan du tar en taxi. I de större städerna har taxibilarna normalt taxameter men i mindre är det inte ovanligt att detta saknas. Då gäller det att komma överens om priset på förhand. Det är inte brukligt/nödvändigt att lämna dricks till chauffören. Försök kontrollera att det är en auktoriserad taxibil du åker med!

Om du väljer att köra själv bör du tänka på att vägarna i Brasilien ofta håller en dålig standard och ibland är direkt farliga.

Även i övrigt är det mycket viktigt att iaktta den största försiktighet och aktsamhet såväl till fots som när man färdas med bil. Trafikkulturen är inte riktigt som man är van vid hemifrån Sverige?

Bad

Vid bad i havet gå inte för långt ut, på grund av starka undervattensströmmar.

Tips när du åker till Brasilien

  • Bär inga dyra smycken
  • Håll handväskan nära
  • Var inte ute på natten
  • Åk bara auktoriserad taxi
  • Gå inte till okända områden
  • Ha inte med dig personliga dokument vid dagsutflykter
  • Men ta med dig en kopia på passet!

Det är vanligt med bank- och kreditkortsbedrägerier i Brasilien. Vill du läsa mer om vad du kan tänka på och hur du ska skydda dig kan du besöka den här sidan.  Se till att ha dina bankkort under uppsikt. Rån vid bankautomater är ett ökande fenomen i Brasilien.

Om du vistas ute på natten i Brasilien bör du undvika personer som försöker komma i kontakt med dig. Men försök låta bli att vara ute när det är mörk – särskilt i okända områden. Använd inte heller allmänna transportmedel! Kör du bil ska du akta dig för bilkapningar. Det gör du genom att ha nycklarna redo, du har dörrar och fönster låsa medan du kör och är extra uppmärksam vid trafikljus och ödsliga platser.

Favelas – Brasiliens kåkstäder

I mer eller mindre alla Brasiliens storstäder finns det kåkstäder, så kallade favelas, där fattigdom och kriminalitet härskar. Den polisiära fredsstyrkan UPP har förbättrat säkerheten men trots det är det mycket farligt för en turist utifrån att besöka kåkstäderna än i dag.