Porto de Galinhas

porto-de-galinhasPorto de Galinhas är en ort med ca 7 000 invånare som under vintermånaderna fylls av turister. Inte minst sedan den nybyggda flygplatsen i Recife, bara 60 km bort, öppnade.

Trots den ökande turismen har byn behållit sin charm och erbjuder bland annat sol och bad, massor av aktiviteter samt bra restauranger.

En del gator i byn är belagda med kullersten men mestadels är det sand som gäller. På dessa, liksom på stränderna, är det ofta häftiga Capoeira-uppvisningar.

Namnet ”Porto de Galinhas” betyder ”slavhamnen” och namnet kommer från 1800-talets slavhandel då massor av slavar skeppades till framförallt sockerplantagerna.

Stränder

Porto de Galinhas många underbara sandstränder sträcker sig över ca 18 km.

Förutom stranden precis nedanför byn finns Praia do Cupe, som anses vara en av de vackraste i hela Brasilien, och Muro Alto, med sina 5-stjärniga resorter, norrut från Porto de Galinhas.

Söder om Porto de Galinhas ligger stranden Maracaipesom kanske främst tilltalar ungdomar och surfare. Här är det ofta inbjudande och häftiga fester på stranden.

Natur och klimat

Porto de Galinhas bjuder på en omväxlande natur där dom närmast oändliga stränderna (över 18 km) kantas av kokospalmer, mangroveskogar och några hundra meter ut i det klarblå havet av korallrev.

Tack vare närheten till ekvatorn är värmen behaglig året runt i Porto de Galinhas.

Temperaturen ligger mellan 26-30 grader året runt (några grader kallar på kvällarna) och i vattnet är det ca 25-26 grader.

Aktiviteter och utflykter

Porto de Galinhas har massor att erbjuda den som vill vara aktiv på sin semester. Då tänker vi till exempel på snorkling, dykning, kitesurfing, vågsurfing, segling, ridning, beachvolley, trekking, samba, capoeira ochbeach buggy.

Tröttnar man både på stränderna och badet samt alla aktiviteter erbjuds det flera intressanta utflyktsmål. Inte minst till storstaden Recife.

Missa inte heller kulturstaden Olinda som med sina vackra kolonialbyggnader är med på UNESCOs världsarvslista.